Hypnosetherapie is een vorm van psychotherapie. Hypnose is het best te omschrijven als een andere bewustzijnstoestand. Het is helemaal geen opzienbarend verschijnsel: bijna iedereen maakt in het dagelijkse leven hypnose-achtige toestanden mee. Bij spontane hypnose kun je denken aan:
– Je bent zo geconcentreerd met iets bezig dat je niet eens iemand hoort binnenkomen.
– Je neemt met je auto een bekende route en ineens realiseer je je dat je de laatste 5 minuten niets hebt opgemerkt om je heen; je reed op de ‘automatische piloot’.
Hypnose is een toestand van geconcentreerde aandacht. Daardoor kom je los van de uitwendige omgeving en ga je op in een innerlijke wereld. Deze toestand van diepe ontspanning en geconcentreerde aandacht noemt men ook wel ‘trance’. De aandacht is dan vooral naar binnen gericht, terwijl die in het waakbewustzijn vooral naar buiten gericht is.
Klachten
Veel mensen ervaren klachten die ze niet direct kunnen herleiden. Ook kan iemand exact weten wat de oorzaak van een probleem is, maar verandert zijn gevoel toch niet omdat hij vastzit in een emotie of patroon. Dan is hypnosetherapie zeer effectief. Hypnosetherapie draagt bij aan het vergroten van je innerlijke kracht, zodat je bewuster andere keuzes in het leven kunt gaan maken.
Problemen effectief aanpakken
Hypnosetherapie is een goede methode om problemen aan te pakken waar we bewust aan willen werken, maar waar ons bewustzijn tekort schiet. Door het bewuste en het onbewuste beter op elkaar af te stemmen, kunnen we het gestelde doel wel bereiken. Daarvoor maak ik doelbewust gebruik van een ‘trance’.
In trance kom je bij oorzaken terecht die in het onbewuste zijn opgeslagen en waarvan je soms het bestaan nauwelijks kent. Alles wat we in het verleden gevoeld, gezien, gehoord, geroken en geproefd hebben, kunnen we in trance opnieuw ervaren. Het Onderbewustzijn slaat alles op, is een grote vergaarbak, een spons die alles bewaart. Het Onderbewustzijn is altijd bereid om die – soms heel diep weggestopte – informatie weer aan te bieden om te kunnen helen en balans te vinden.
Intake
We beginnen met een uitgebreide intake. We bespreken de achtergrond, familie omstandigheden, het verleden en de hulpvraag. Dat geeft duidelijkheid over het probleem en de doelstelling van de cliënt. En we komen erachter of de cliënt aan het juiste adres is. Wanneer dat het geval is en het ‘klikt’ tussen de cliënt en mij als therapeut, dan start de therapie.
Sessies en huiswerk
Van iedere sessie schrijft de cliënt een verslag. Met daarin wat we in een sessie gedaan hebben en welke stappen er hebben plaatsgevonden. Als therapeut maak ik uiteraard ook aantekeningen. We beginnen elke sessie met het voorlezen van het verslag. Zo weet ik als therapeut of de cliënt de sessie goed heeft geplaatst voor zichzelf. Waar nodig wordt het verslag aangevuld of gecorrigeerd.
Duur van de therapie
Soms zijn er enkele sessies nodig, soms meerdere. Over het algemeen duurt een therapie, ook bij ernstige trauma’s, meestal niet langer dan 1,5 jaar.
Nazorg
Ook na afloop van de therapie blijven de verslagen waardevol. Als het even niet zo goed gaat of als er een oud patroon opduikt, dan zijn de verslagen een wegwijzer. Zo kun je jezelf helpen om je weer beter te voelen.
Vragen? Bel of mail ons!
U kunt ons altijd vrijblijvend mailen info@mesologie-energie.nl of bellen +(0)46 850 90 08